Специален цимент за рехабилитацията на подводница "Слава"

В началото на месец август единствената останала българска подводница „Слава“ отваря врати за посетители, които ще имат възможност да се потопят в уникалната и завладяваща атмосфера на едни отминали времена.

Подводницата е „акустирала“ в град Белослав, Музея на стъклото, където ще очаква своите посетители от 10.08.2020.

„Девня Цимент“ АД предостави безвъзмездно специален цимент за укрепване на подводницата. Този вид цимент е произведен от  специален клинкер и издържа на различни агресивни среди, както и на високата соленост на морските води. Друг иновативен продукт, използван в проекта е специална стъклена арматура, произвеждана от „Инхом“ ООД гр. Белослав. „Девня Цимент“ АД е лидер на българския пазар не само с конвенционалните си видове сиви и бели цименти, но и със специалните си цименти, чрез които стават възможни подобни проекти като укрепването на подводницата-музей „Слава“.

 

История на подводницата:

„Слава” е построена в СССР и спусната на вода на 27 септември 1959г. В края на 1985г. е предадена на България, като през декември същата година за първи път е вдигнат българският военноморски флаг от нейния първи командир капитан-лейтенант Дарин Матеев.

A picture containing outdoor, building, person, street

Description automatically generatedПлавателният съд е изработен от специална стомана, за да може да издържа на голямото налягане. Дълбочината ѝ на потапяне е до 300 м. под вода, въоръжена е и с осем торпедни апарата. Този тип подводници са така построени, че при максимален запас от гориво могат да преминат до 14 хил. морски мили или разстоянието оттук до Северна Америка.

„Слава” служи вярно на Българската армия от 1985г. до 2011г., когато е извадена от въоръжение, а през януари 2013г. е дарена на Община Варна за превръщането ѝ в музей на българското подводно плаване.

От  29 ноември 2019г. подводницата е пребазирана на пристан в град Белослав – от фондация БЕЛОСЛАВСКО СТЪКЛО до Музея на стъклото.