ANRAV Project

Първи български проект за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии печели финансиране от Фонд Иновации към ЕС

•    Проектът ANRAV на Девня Цимент АД е сред 17-те проекта, които получават финансиране от фонда;
•    Това е първият български проект, спечелил Фонд Иновации към ЕС;
•    Проектът има за цел да намали значително въглеродните емисии от собствено и не само производство като така повлияе на локално и национално ниво и спомогне за постигане на въглеродните цели на страната ни.

Фонд Иновации е една от най-големите програми за финансиране в света за иновативни нисковъглеродни технологии, целящи да представят на пазара индустриални решения и подкрепящи  прехода към въглеродно неутрална  Европа. Проектът ANRAV е първият български проект, спечелил финансиране от Фонда и първият на Балканите за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии от индустрията.

„Удовлетворени сме, че успяхме да се преборим с над 140 проекта и показахме на оценителите, че подобен проект има смисъл именно в България. По-голямата част от екипа, подготвил кандидатурата на ANRAV е български и работи не само за спечелването на проекта, а и за каузата – да реализираме иновативна технология за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии именно в България“ – коментира г-н Михаил Полендаков, Изпълнителен директор на „Девня Цимент“ АД.

Проектът ще бъде финансиран от Фонд Иновации със 190 милиона евро, като останалата част от инвестицията ще бъде поета от частно финансиране. Като крайна инвестиция това ще представлява една от най-големите за страната за последните години.

„Девня Цимент“ АД е част от световната група ХайделбергЦимент Груп, чиято политика цели цялостна зелена оптимизация и постигане на въглеродна неутралност. Проектът ANRAV е един от първите и най-голям по мащаба си за групата до този момент. Планира се системата за улавяне на въглеродни емисии да бъде построена и инсталирана към високотехнологичния завод за производство на клинкер и цимент на дружеството в град Девня.