Fast heroes

ПРОЕКТ „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ за децата от Девня

Община Девня, СУ „Васил Левски“, ДГ „Незабравка“ и трите големи индустриални предприятия в общината – „Агрополихим“ АД, „Девня Цимент” АД и „Солвей Соди” АД, отново обединяват усилия в кауза за здравето и обучението на децата.

Идеята за осъществяването на инициативата в град Девня беше приета с голям ентусиазъм от местната власт и ръководството на учебните заведения. Програмата получи и институционалната подкрепа на РУО, Варна. Плановете се проектът БЪРЗИ ГЕРОИ 112 да започне на територията на община Девня на 15 ноември 2022 г. и да обхване всички деца в града на възраст от 6 до 9 години.

 
БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна програма, насочена към деца на възраст от 6 до 9 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в спешна ситуация. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

Обучението се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е международна, разработена от психолози, а по времето на нейната реализация децата се запознават по лек и интерактивен начин, посредством различни видео материали, песни и игри, с основните признаци на инсулт и правилната им реакция в случай, че станат свидетели на такава ситуация. Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така от знанията на 1 дете се ползват още поне 6 души в обществото.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е в България от април 2021 г. с помощта на Световната организация по инсулт. Включва се в инициативата "Училища за здраве" на Световната здравна организация и ЮНЕСКО и се ползва от незаменимата подкрепа от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско дружество по неврология. В рамките на 1 година програмата е била част от обучението на децата в 97 училища и детски градини, работено е с над 250 преподаватели, обучените деца са над 1900, а с техните семейства - още над 11 000 възрастни.  

Началото на програмата в Девня е само няколко дни след 29 октомври – Световният ден за борба с инсулта. Стряскащата статистика на Световната организация по инсулт сочи, че 1 от 4 възрастни ще се срещне с инсулт през живота си. В България инсултът е на първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Съвместният проект на местната власт, образователните институции и бизнеса е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на община Девня ще има обучени 200 БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят как да се погрижат за своите любими супер герои – баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт и ще предадат знанията си на поне 1200 възрастни.

Отдел Комуникации

Девня Цимент - завод Индустриална зона
9160 Девня
България