DEVNYA Premium CEM в основата на статуетка за „Българските архитектурни награди”

Конкурсът „Български Архитектурни Награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ), има за цел да популяризира най-стойностните реализирани архитектурни проекти в България,  да отличи техните автори – архитектите и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката, използваните иновации. 

Тази година в конкурса се включиха 46 участника, от които бяха подбрани 15 финалиста с обекти, даващи илюстрация на архитектурата у нас, които бяха оценени на живо от международно жури с цел даване на обективна оценка на българската архитектура. Победителите бяха наградени със специална статуетка от бетон, в чиято изработка е вложен цимент, произведен от Девня Цимент АД.

Авторът на статуетката е скулпторът Стефан Иванов, който печели през 2018 година конкурс за проектиране на наградни статуетки, които да бъдат връчени в архитектурния конкурс организиран от КАБ. Концепцията на проекта предвижда статуетките да бъдат изработени от видим бетон, тъй като именно това е материалът, който се използва най-широко в архитектурата, освен стъкло и метал, споделя авторът. Той самият е започнал да експериментира с трите материала, като е търсел нестандартен ефект. В крайна сметка бетонът, като основополагащ за всяко строителство и един от най-старите  строителни материали, е взел превес и авторът се е убедил, че е напълно достатъчен за постигане на желания ефект. В съчетание с добре балансираното лого на КАБ, статуетката се асоциира с висока и устойчива постройка с покрив. Ежегодно се  изработва различна статуетка в зависимост от цифрите на съответната година, което я превръща в една уникална награда, символ на устойчивост във времето.

Във връзка с изработката на тазгодишната статуетка, скулпторът се обръща за съдействие към Девня Цимент АД по съвет на архитект Мартин Христов, Зам. председател на КАБ, който е посещавал производствената база на завода и е останал впечатлен от видяното. Свързва се с Продуктовия мениджър г-жа Райна Митева, която с удоволствие го консултира и му оказва необходимата техническа помощ при изработката, за която е използван цимент DEVNYA Premium CEM – CEM II/A-LL 42,5 R.

По време на предаването Култура.БГ на 31 май 2019 г. по БНТ, статуетката бе 16 минути в ефир и красеше масата пред гостите в студиото, поканени по повод наградите за 2018 г.

За Девня Цимент това е поредното доказателство, че циментът е не само в основите на всички сгради, инфраструктурни съоръжения, пътища и др., но и вдъхновение, основа, устойчива във времето, както и награда за най-добре свършената работа с мисъл за хармония и надеждно сливане със заобикалящата ни среда.

В процеса на изработката Стефан Иванов споделя, че е правил опити с различни видове цимент от повечето големи производители и вносители на пазара, като търсените резултати е постигнал, използвайки продуктите на Девня Цимент АД.