Bulgarian cement in Antarctica

Български цимент за строителните дейности в Антарктика

На 27-ми декември 2022г. от пристанище Варна отплава първият в морската история на България военен научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“.
Крайната цел на научноизследователския кораб е българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Екипажът на кораба се състои от 26 души начело с капитана втори ранг Николай Данаилов.


Корабът превозва и специален сулфатоустойчив цимент, предоставен от най-големия циментов завод в страната – Девня Цимент АД. Той ще бъде използван за построяване на основите тип постамент на новата сграда в българската полярна база, която ще функционира като лаборатория.
"Девня Цимент" АД разработва от години специални цименти, подходящи за употреба в агресивна среда, чрез които успява да участва в различни нестандартни проекти.

"Да доставим цимент за българската полярна мисия в Антарктика ни се стори интересно предизвикателство, което приехме с ентусиазъм. Работата в подобна среда изисква както отлични професионални умения, така и висококачествени материали. Благодарни сме за поканата да предоставим именно нашия цимент за този интересен проект“ – коментира Михаил Лазаров, Търговски директор на Девня Цимент АД.

Строителните дейности ще започнат след пристигане на товара на остров Ливингстън и ще бъдат приключени за няколко месеца, до края на мисията. Ръководител на строителните дейности е Олег Василев, един от признатите български специалисти по бетони.